Seks gode råd til dig, der nærmer dig dit friliv

I Skandia kalder vi tiden efter arbejdslivet for friliv. Fordi det er tiden, hvor du frit kan prioritere din tilværelse. Det lyder dejligt – men det kan også være en omvæltning at gå fra arbejdsliv til et liv fyldt med fritid. Derfor er det en god idé at stille skarpt på dine ønsker og forventninger til frilivet i god tid. Så er du bedre forberedt, den dag vækkeuret ikke længere behøver at ringe tidligt.

Her får du seks gode råd, som kan hjælpe dig til at forberede dit friliv:

1: Hvad skal tiden gå med?

Forbered dig i rigtig god tid på, at du skal stoppe på arbejdsmarkedet. Hvad vil du lave den første dag, hvor du ikke behøver at stå tidligt op? Hvad vil du få tiden til at gå med den første uge? Og hvad er i det hele taget dine ønsker og forventninger til dit friliv?

2: Er det svært at give slip?

Nogen har svært ved at give slip på arbejdslivet. Ofte har man her et netværk og en hverdag, og det er en god idé at tænke over, hvordan ens nye hverdag skal se ud. Sæt ord på de ting, du er ked af at give slip på, og definér, hvilke ting du er glad for, som du gerne vil holde fast i. Handler det fx om netværk, er der rig mulighed for dette via frivilligt arbejde – hvor du endda også ofte kan fortsætte med at bruge dine kompetencer.

3: Tal med din bedre halvdel

Vi oplever ofte, at samlevende ikke har talt om deres ønsker og forventninger til tiden efter arbejdslivet. Og når tiden så nærmer sig, er der pludselig mange drømme og idéer, der skal afstemmes. Tag hul på dialogen med din ægtefælle eller samlever i rigtig god tid, så I sammen kan arbejde hen mod jeres fælles plan – og få økonomien til at følge med.

4: Tænk først på livsindholdet

Din pensionsopsparing er et middel til at nå dine ønsker for frilivet. Tænke derfor først over, hvad du gerne vil have ud af tiden, og find dernæst ud af – sammen med din pensionsrådgiver – hvordan du kan indfri dine forventninger økonomisk.

5: Tænk bredt

Når du er ved tankerne om din pensionsordning, så tænk bredt. Husk, at din pensionsordning er én økonomisk kilde, men der kan også være andre, fx friværdi, frie midler og andet. Få din pensionsrådgiver til at hjælpe dig med at tænke det hele sammen, så du har et samlet overblik. Dette gælder også rækkefølgen af dine pensionsudbetalinger. Vores erfaring fra vores kunder er, at der i gennemsnit er 250.000 - 300.000 kroner at tjene med den rette planlægning.

6. Arvinger

Hvad skal du selv bruge i dit friliv? Og hvad skal eventuelt være tilbage til arvinger? Er der noget, der skal klassificeres som særeje? Og hvordan er du stillet, hvis din ægtefælle fx bliver for syg til at kunne tage stilling til tingene? Alle disse spørgsmål er relevante at tage stilling til, inden du træder ind i dit friliv. Det giver overblik og klarhed over, hvordan du er stillet.

Gode råd er gratis

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode råd om sundhed og pension direkte til din indbakke.

  • © Skandia 2020
  • 09-08-2020 13:08
  • 1.0.7400.20084:430