Overgangen til pension skal føles rigtig

Da 63-årige Søren Bundgaard bliver fritstillet fra sit arbejde, ringer han til Skandia. Hvad han selv forestiller sig skal være en 15 minutters telefonsamtale bliver til et fysisk rådgivermøde i Skandias kontor i Ørestaden. Her får både Søren og hans kone Berit talt deres livssituation igennem. Gennemgangen af deres økonomi, giver dem begge en ro og en fælles forståelse af, hvor de skal hen.

Søren Bundgaard har været gift med Berit Bundgaard i 33 år, så de kender hinanden ret godt. Berit laver ikke kød uden at servere sovs, og det er Søren, der sætter sig bag rattet, når de kører bil. De har i mange år haft en hverdag med faste rutiner og weekenderne har de nydt i fulde drag. Hvis der ikke har været arbejde med hjemme, så har der været rolige morgener med nybagt morgenbrød og Sudoku. Haven med tomatplanter, rosenbede, æbletræer og krydderurter er blevet passet, og så har der altid været mange middage med venner og besøg af deres voksne børn og barnebarn.

Pension kan mentalt ligge langt væk
Som mange andre ægtepar har de imidlertid aldrig rigtigt fået talt om, hvad de hver især ønsker af det liv, der kommer efter arbejdslivet. Fordi pension mentalt har været noget, der ligger langt væk. Så da Søren, der har arbejdet ingeniørbranchen i næsten 40 år, bliver fritstillet, bliver de begge to pludselig tvunget til at forholde sig til det:

”Det psykologiske i at stoppe på arbejdsmarkedet, har intet med økonomi at gøre, det handler om livskvalitet og identitet, og det har jo fyldt rigtig meget for os begge to. Derfor var Skandias rådgivning god til at give perspektiv på det hele og få os begge to til at sætte ord på, hvad vi har af forventninger til fremtiden”, siger Berit Bundgaard.

Bløde værdier og tørre tal – helhedsoverblikket gav tryghed
Hvor Berit, der arbejder med ældreomsorg, syntes, at det ville være fint, hvis Søren tog den med ro derhjemme, så blev det meget tydeligt på mødet i Skandia, at Søren slet ikke er klar til at byde sit friliv velkommen. De har tidligere holdt et fælles møde med deres bank. Her var det dog udelukkende deres penge, der var i fokus. I Skandia oplevede de begge, at der også blev talt om alt det, de forestiller sig, at de skal bruge penge til.

”Når man mister sit arbejde, så er fremtiden pludselig uvis og åben på samme tid og spørgsmål falder som perler på en snor. Jeg har arbejdet som en arbejdshest og har haft svært ved tanken om at skulle sidde stille, men da jeg blev fritstillet skulle jeg lige pludselig forholde mig til en masse ting. Kan jeg få et nyt arbejde i min alder? Skal jeg gå på pension? Hvordan er jeg stillet, hvis jeg ikke får et nyt arbejde? Alle de tanker var Skandias rådgiver god til at hjælpe mig med at sætte ord på”, siger Søren Bundgaard.

Og selvom Søren med sin sans for tal og analytiske evner altid har haft et godt overblik over ægteparrets pension og økonomi, så har mødet i Skandia givet en større tryghed.

”Jeg kunne mærke, at jeg var i professionelle rammer. Rådgiveren var ekspert inden for lovgivning af de forskellige pensionsprodukter. Det var især givende at få en detaljeret plan over, hvordan man kombinerer og optimerer udbetalingen af ens pensionsmidler. At udbetalingsplanen er detaljeret og langsigtet, giver mig kun et bedre overblik og en større tryghed i forhold til, at de hele hænger sammen for os begge to”, siger Søren Bundgaard.

Dialogen med Skandia fortsætter
Skandias seniorrådgiver har efter mødet løbende taget kontakt til Søren, blandt andet med informationer om hvilke muligheder nye lovændringer giver for at justere i udbetalingsplanen. Allerede efter fire måneder er der blevet justeret i udbetalingsplanen igen. Søren har nemlig fået nyt arbejde som seniorkonsulent i medico-industrien, tilfældigvis med kontor i Ørestaden. Så han har inviteret sig selv på kaffe, så han sammen med Skandias seniorrådgiver kan få lagt en ny plan.

Gode råd er gratis

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og gode råd om sundhed og pension direkte til din indbakke.

  • © Skandia 2020
  • 09-08-2020 13:22
  • 1.0.7400.20084:430