Pension behøver ikke at være en jungle

Når Bent Anker Høyer står og maler ved sit staffeli i sit køkken, er han glad. Efter 31 år i IT-branchen har han sagt sin faste stilling op og bruger nu al sin tid på at male. Mødet med Skandias seniorrådgiver har nemlig givet ham en udbetalingsplan og ro i maven i forhold til at begynde udbetalingen af sin pension i en alder af 62 år.

Bent Anker Høyer har været autodidakt billedkunster siden 1972. Uddannelses- og erhvervsvejen blev dog en anden: Han blev IT-konsulent og har arbejdet 31 år i den finansielle sektor, indtil han i sommeren 2017 valgte at dyrke sin hobby på fuldtid. Men det var noget af en kontrast, ikke mindst økonomisk, så derfor var han glad for at blive rådgivet af Skandias seniorrådgivere, inden han tog springet.

”Pensionsverden kan føles som noget af en jungle, når det ikke er noget, man beskæftiger sig med til dagligt. Derfor var det rart at mødes med en fagmand, der kunne hjælpe med at lægge låg på den bekymring, jeg havde i forhold til at tage springet. Fx var jeg i tvivl om, hvordan får man lagt udbetalingen i den rigtige rækkefølge, der giver flest skattemæssige fordele, og så har debatten om folkepensionen og tillæg været svær at gennemskue, men det fik jeg hjælp til på mødet”, siger Bent Anker Høyer.

Den menneskelige dimension var med i rådgivningen

Efter et liv som IT-konsulent i højt tempo med mange forandringer på arbejdspladsen havde Bent Anker Høyer brug for at mærke efter, hvad han ellers brændte for. Dialogen med Skandias rådgiver gik ikke kun på hans økonomiske råderum, men også på hans liv og ønsker til fremtiden. Udbyttet af samtalen med Skandias rådgiver blev væsentligt større, end han havde forestillet sig.

”Jeg havde regnet med, at vi udelukkende skulle tale om tal og jura og beskatning af de forskellige pensionstyper. Det talte vi selvfølgelig også om, men jeg blev mødt af en rådgiver, der også havde den menneskelige dimension med, og det psykologiske aspekt betød, at jeg blev tryg ved at træffe min beslutning”, siger Bent Anker Høyer.

Få det optimale ud af pensionen

Siden august 2017 har Bent Anker Høyer været billedkunstner på fuld tid i sin lejlighed lidt uden for København. Selvom han kunne etablere atelier i et værelse i lejligheden, efter hans døtre er blevet voksne og er flyttet hjemmefra, så bruger han det meste af sin tid med et staffeli i køkkenet, for det er her, der er det bedste lysindfald. Han nyder at kunne male til langt ud på natten, når han er godt i gang uden at tage hensyn til at skulle tidligt op næste morgen. 

Friheden udnyttes også til at rejse og få inspiration i et omfang, som tidligere ikke var muligt. Bent Anker Høyer har på under to måneder allerede udforsket øen Anholt med sit fotoudstyr, været i Schweiz for at fortsætte skitser og sikre nye motiver med bjerglandskaber. Endelig har han senest været på Skagen og nydt opholdet uden for den ellers fortravlede turistsæson. Og så er det ikke en stressfaktor at tænke på, hvor mange værker, han sælger. Udbetalingsplanen af hans pensions sikrer nemlig, at han kan være tryg.

”Pension og udbetaling er jo som regel først noget, man begynder at tænke på sent i livet. Men det kan bestemt være en fordel at overveje det tidligere, så man kan få det optimale ud af sin opsparing, så det vil jeg bestemt også råde mine døtre til”, siger Bent Anker Høyer

  • © Skandia 2020
  • 09-08-2020 13:38
  • 1.0.7400.20084:430