Planlagt fuld fart over feltet

Tempoet i hverdagen behøver ikke at ændre sig drastisk fra den ene dag til den anden, når man stopper med at arbejde. Spørg bare Susanne Blankholm, der er på efterløn. Sammen med sin mand har hun i god tid lagt en plan. Det er hun glad for nu.

Når du skal modtage en belønningsmedalje fra dronningen for at have arbejdet i finansverdenen i mange år, skal du ikke spritte hænderne af. Du skal bære handsker, som du får udleveret af en hofmarskal i dronningens gemakker. Det ved Susanne Blankholm, der i 2016 var i audiens hos Dronning Margrethe II. Hun modtog medaljen, fordi hun i over 40 år har arbejdet med forsikring og pension i Skandia. I dag er hun på efterløn.

Badminton, strikketøj og pattegrisudvalg

Hvor det frie liv for nogle måske er lig med kryds og tværs i sofaen med TV2 Charlie i baggrunden, så er frilivet for 64-årige Susanne Blankholm og hendes mand Svend på 66 år så meget andet. Hendes hverdag tæller blandt andet: badminton, yoga, formandspost i badmintonklubben, bestyrelsespost i volleyballklubben, fast ugentlig dag med børnebørn, frokostaftaler med veninder, shoppetur i Milano med døtrene. Og nå, ja, så strikker hun en del og er også for nylig blevet en del af det pattegrisudvalg, som netop er stiftet i ejerforeningen, hvor hun bor. For der skal jo også være tid til at holde en fest med god mad.

- Da jeg arbejdede, var jeg også tillidsmand og sad som medarbejderrepræsentant i bestyrelsen, så det med at have mange ting i gang har nok fulgt med. Jeg har det med hurtigt at få fedtet mig ind i alt muligt, og det ændrer sig jo ikke fra den ene dag til den anden, bare fordi jeg er stoppet med at arbejde, siger Susanne Blankholm.

Stil spørgsmål i god tid

Hendes egne forældre blev hurtigt gamle, fordi de ikke havde fritidsinteresser at gå op i, da de stoppede med at arbejde. Det gjorde indtryk. Derfor har hun været ret bevidst om, at der skulle blive ved med at ske noget, også når hun ikke længere skulle arbejde. Flere år før hun kunne få sin pension udbetalt, begyndte hun at stille spørgsmål derhjemme, både til sig selv og til sin mand: Hvad vil du, og hvor er du på vej hen? Vil du fx bo det samme sted resten af dit liv? Har du råd til det? Og kan du passe huset, når helbredet bliver svagere? Det er bare nogle af de spørgsmål, der er fløjet frem og tilbage over middagsbordet hos familien Blankholm i de sidste ti år.

-Min mand og jeg har fx talt meget om, hvordan vi skulle bo. Vi har valgt at sælge vores hus og flytte til vores sommerhus, der ligger i en ejerforening, hvor vi kan få hjælp til at få det repareret. Det er noget, der giver os tryghed, og det gør, at vi har mere frihed til at lave andre ting, fordi der ikke er to huse og haver, der skal passes, siger Susanne Blankholm.

Rådgivningssamtalen som øjenåbner

Hvor Susanne og Svend Blankholm løbende har talt om, hvor de var på vej hen og har været ret enige om vejen, så oplever seniorrådgiver Ulrik Munk Yde fra Skandia ofte, at andre ægtepar først til selve rådgivningssamtalen finder ud af, hvad partneren har af drømme og forventninger til frilivet. Ud over en optimering af økonomien, er rådgivningssamtalen derfor en øjenåbner for mange.

-Jeg har fx oplevet, at en mand under rådgivningen gav udtryk for, at han glædede sig til at få bygget huset om, mens hans kone mest af alt glædede sig til at invitere børn og børnebørn på en længere rejse. Ofte kan der jo blive råd til begge dele, når der bliver lagt en fornuftig udbetalingsplan, men det er godt at kende hinandens drømme i god tid, så økonomien kan planlægges efter det, siger Ulrik Munk Yde, og fortsætter,

- Hvor tørre tal kan være svære at forholde sig til, så oplever vi, at en samtale om forventninger til fremtiden er et godt sted at starte. Når vi så foretager nogle beregninger og viser kunden en plan, der i gennemsnit kan hente op til 200.000 kr. til den enkelte alene ved en økonomisk optimering, bliver det ret håndgribeligt og til at forstå, hvorfor det kan betale sig at planlægge i tide.

  • © Skandia 2020
  • 09-08-2020 13:22
  • 1.0.7400.20084:430