En livline i flyet til Spanien

Med hjertemassage og tre intense timers hjælp i en flyvemaskine, reddede Stina Lindgren, en af vores sygeplejersker på Lifelinelinjen®, i september en medpassagers liv.

15. september 2017Turen går til Spanien

Klokken er 7, og flyet er lige lettet fra Kastrup lufthavn. Ombord sidder Stina Lindgren med sin kæreste og ser frem til en romantisk ferie med varme, strand og tapas i Spanien. På en række midt i flyet sidder en midaldrende forretningsmand med sin kone og to børn på vej til en tiltrængt pause fra hverdagens stress og jag. Kaptajnen har kun lige slukket for sikkerhedsseleskiltet, da en besked lyder over højtaleren:

"Er der en læge eller en sygeplejerske til stede? Vi har brug for hjælp nu!"

Stina, der har en mangeårig baggrund som intensiv sygeplejerske, skynder sig ned midt i flyet, hvor den midaldrende familiefar sidder helt slap i sit sæde.

"Han er kridhvid i hovedet og ikke til at komme i kontakt med," fortæller Stina. Så hun klikker ham øjeblikkeligt ud af sikkerhedsselen og får ham lagt ned. Herefter åbner hun hans skjorte og bælte og tjekker respiration og puls.

Førstehjælp på flyet

Stina handler hurtigt. Hun spørger efter nødhjælpskassen og en hjertestarter og påbegynder hjertemassage. Både hans familie og flypersonalet er meget berørte af situationen, men Stina bevarer fatningen:

"Jeg lukkede alt ude omkring mig, det handlede bare om at redde mandens liv. Personalet er jo gearet i et vist omfang, men det her var jo virkelig kritisk!" Manden liver op igen, men han er meget langt væk og dårlig. Han er kold og stadig meget bleg i hovedet, men Stina får ham stabiliseret og holder ham i live hele flyveturen.

Da de landede, tog de spanske ambulancefolk over, men inden Stina forlod flyveren, gav han hende et kæmpe kram og et "tusind, tusind, tusind tak for at du reddede mit liv!". Drænet for energi efter tre meget intense timer i 10 kilometers højde, men fuld af taknemmelighed fra pårørende, personale og medpassagerer kunne Stina nu nyde ferien som planlagt.

Livet er skrøbeligt

Familiefaren er desværre ikke alene. Hvert år rammes ca. 3.500 danskere i alle aldre af pludseligt hjertestop uden for hospital. Stinas historie bør minde os alle om, hvor skrøbeligt livet kan være. Med en sundhedsforsikring fra Skandia er du i trygge og omsorgsfulde hænder, uanset om det drejer sig om forebyggelse, rådgivning eller behandling. Vi er her, når du har brug for os. Så husk din forsikring, hvis du mister din erhvervsevne eller bliver alvorligt syg.

  • © Skandia 2022
  • 21-01-2022 12:12
  • 1.0.7400.20084:685