Fire gode råd til at undgå stress

Helbredsvejleder i Skandia, Helle Sørensen, hjælper danske virksomheder med at knække stresskurven, ligesom hun også rådgiver medarbejdere, der mærker tegn på mistrivsel eller sygdom. Her giver hun fire gode råd til dig, der gerne vil undgå stress.

29. september 2017

1: Det handler om ikke at presse citronen hele tiden

Som menneske har vi en vis mængde energi. Livet viser sig nogen gange fra sin gode side, og så har vi lidt mere energi, men andre gange vælter livet os, og så skal vi have sparet lidt op. Vi skal se vores liv som et lagkagediagram med arbejde, fritid, motion, venner, familie, mand/kone, børn osv. – og der skal være plads til det hele.

2: Forandring starter altid hos dig selv

Min oplevelses er, at folk med daglige stresssymptomer glemmer sig selv, hvilket betyder, at alt andet bliver prioriteret først. Det er jo beundringsværdigt, men ikke særligt smart. Hvis vi altid selv kommer til sidst, så er der risiko for, at vi overpræsterer og kommer til at mangle energi. Vi kan ikke sove, vi får ikke dyrket motion, vi orker ikke at se nogen venner, og vi spiser forkert. Altså en meget usund spiral. Så stop op, få ro og struktur og få dig selv tænkt ind.

3: HOLD OP med at slå dig selv i hovedet

Vi skal være venlige mod os selv: ”Hvor gør jeg det godt, hvor ser jeg godt ud, i dag gør jeg lige, hvad jeg har lyst til” – uden dårlig samvittighed. Desværre er manges indre dialog mere: ”Ej, nu fik jeg ikke løbet den tur, jeg skal huske at vaske tøj, købe ind, gøre rent, slå græsset” osv. Og når vi ikke kan nå alle disse opgaver, så kommer den dårlige samvittighed. Den manglende motion giver måske lidt vægtforøgelse, og så kigger man i spejlet og tænker ”Jeg dur ikke til noget, og jeg kan heller ikke huske noget, og jeg laver fejl hele tiden.”

Når jeg taler med vores kunder, så har jeg tid, jeg lytter, jeg sætter tingene i perspektiv, og pludselig kan kunden se, hvor det kører skævt.

4: Støtte fra kolleger og ledelse

Vi tror ofte, at vores arbejdsgiver/leder ved, hvordan vi har det, og at der er for meget at lave, men det viser sig ofte ikke at være tilfældet. Vi får fortalt det i forbifarten ved kaffemaskinen på et tidspunkt, hvor chefen ikke har tid. Derfor anbefaler jeg at bede om et møde, så der er tid nok. Et godt råd er at skrive det vigtigste ned og evt. komme med løsningsforslag.

  • © Skandia 2022
  • 21-01-2022 13:19
  • 1.0.7400.20084:685