1. Tidligste pensionsudbetalinger
Tidligste tidspunkt for udbetaling af alderspension er for pensionsordninger oprettet efter 2007 fem år før folkepensionsalderen. Dette vil blive sat ned, så alderspensionen tidligst kan udbetales tre år før folkepensionsalderen. Reglerne vil gælde for pensionsordninger, der oprettes efter den 1. januar 2018.
2. Nye indbetalingsgrænser på alderspension
Fra 2018 bliver der andre indbetalingsgrænser for indbetaling til alderspension. En alderspension er en opsparing uden fradrag ved indbetaling, og hvor udbetaling ved pensionering er skattefri. I 2017 kan der sættes 29.600 kr. ind på en alderspension. Det ændres til, at der kun kan indbetales 5.000 kr. for personer, der har mere end fem år til folkepension. For personer med mindre end fem år til folkepensionsalderen, kan der indbetales 46.000 kr. Det betyder altså, at dem, der er tættest på at nå deres pensionsalder har mulighed for at spare et større beløb op, som ikke bliver modregnet i de offentlige ydelser. Desuden vil alderspension fremover ikke bare kunne oprettes med sumudbetaling, men også med rateudbetaling og som livrente.
3. Længere udbetalingsperiode for ratepension
I dag er den længste udbetalingsperiode for ratepensioner 25 år. Det ændres til 30 år. Det passer godt til, at levealderen stiger, og den længere udbetalingsperiode giver større mulighed for at optimere den samlede pensionsudbetaling, blandt andet fordi en længere udbetalingsperiode, kombineret med anvendelse af frie midler eller friværdi fra fast ejendom, vil kunne betyde mindre modregning i de offentlige ydelser og eventuelt også lavere beskatning.
4. Mulighed for tilbagekøb af efterlønsordningen
Efterlønsordningen er delvis finansieret af indbetaling af efterlønsbidrag. Den nye aftale giver mulighed for at træde ud af ordningen mod at få en skattefri tilbagebetaling af det indbetalte efterlønsbidrag. Det er dog vigtigt at påpege, at man skal kigge grundigt på fordele og ulemper, inden sådan en beslutning træffes, da udbyttet af et tilbagekøb skal ses i sammenhæng med det mistede efterlønsbeløb. Her er den eksisterende opsparing også vigtig, da den kan betyde, at den løbende efterlønsudbetaling bliver reduceret.
5. Ændrede regler for folkepension
De nuværende regler betyder, at personer, der arbejder, efter de har nået deres folkepensionsalder, kan udskyde folkepensionen og samtidig eventuelt modtage en forhøjet livsvarig folkepension. Forslaget kan give mulighed for en endnu højere folkepension, i en begrænset periode, og det kan give en ekstra udbetaling dér, hvor behovet måske er størst.