Er din sundhed også vores ansvar?

Kan samfundet eller din arbejdsgiver tillade sig at blande sig i din sundhed med den begrundelse, at ringe sundhed belaster arbejdsgiverens bundlinje og samfundets økonomi? Det debatterer Skandia med forskellige aktører på årets folkemøde.

 

Introduktion til debatten

Danskernes sundhed er ringere end vores skandinaviske medborgeres. Vi presser os selv, både privat og på arbejdet, og både mentalt og fysisk. Vi er altid "på", og det påvirker vores hjerner og evnen til at lære nyt samt vores kostvaner og livsstil. Alt i alt har vi flere år med sygdom, og vi dør markant tidligere end fx svenskerne.

Ved Folkemødet 2018 præsenterer vi nye tal, som sætter konsekvenserne af danskernes sundhed i perspektiv. Det store spørgsmål er, om vi kan blive ved med at betragte sundhed som et individuelt ansvar, når vi ved, at den også belaster arbejdsgiverens bundlinje og samfundsøkonomien?

DR2-vært Sigge Winther Nielsen undersøger sammen med debatdeltagerne årsagerne til den ringe sundhedstilstand i befolkningen: Er et presset dansk arbejdsmarked et strukturelt problem? Lever arbejdsgiverne ikke op til kravet om at sikre ordentlige rammer for et godt arbejdsliv? Har vi sejret ad helvede til i jagten på det effektive samfund? Eller lever vi for usundt i privatlivet og skal bare stramme op?

Derudover stiller han naturligvis også debatdeltagerne nogle af de etisk vanskelige spørgsmål som: Er sundhed et fælles ansvar, hvor vi som samfund eller arbejdsplads har retten – eller pligten – til at gribe ind i den enkeltes liv? Eller er det primært en privat sag, hvor den enkelte har retten til at leve et usundt liv? Hvor går grænsen i jagten på et sundere arbejdsmarked og et mere effektivt Danmark?

Paneldeltagere

  • Martin Larsen, direktør, Chili Security
  • Bente Klarlund Pedersen, professor, Rigshospitalet og Københavns Universitet
  • Jacob Holbraad, direktør, DA
  • Eva Secher Mathiasen, formand, Dansk Psykolog Forening
  • Peter Bangsgaard, direktør, Skandia

Moderator: Sigge Winther Nielsen, vært på DR2 Deadline

  • © Skandia 2022
  • 21-01-2022 11:49
  • 1.0.7400.20084:685