Jeg blev klogere, efter jeg blev ramt af stress

Et år, jeg vil huske...

Vi skal tilbage til 2015. Der har været ekstra travlt i det landbrugsfællesskab, Martin deler med 3 andre landmænd. Han vågner tit om natten og kan ikke falde i søvn. Tankerne kører rundt, og ofte står Martin tidligt op og arbejder. En dag bryder Martin sammen. Kroppen kan ikke mere, og Martin forsøger at skrue ned, men det er svært: Han bor på sin arbejdsplads, på gården, og kan høre alt det, der foregår. Der går derfor ikke længe, før Martin begynder at arbejde igen, selvom han kan mærke, at det ikke er godt.

Min søn blev kørt ned

Martin husker tydeligt den dag, hvor bægeret flyder over. Han har været til tandlægen og er dårlig, så han lægger sig. Pludselig ringer telefonen: Martins søn på 9 er blevet kørt ned. Martin siger:

”Jeg havde længe haft det dårligt og kunne ikke holde til arbejdet. Jeg rystede, når jeg skulle afsted, men jeg blev ved med at presse mig selv. Men den dag da min søn bliver kørt ned, må jeg overgive mig. Kroppen vil simpelthen ikke mere”.

Tegn på stress

De stress-tegn, Martin oplever, er blandt andet, at han ikke kan køre bil, fordi hans krop begynder at ryste. Han kan heller ikke ringe, for han kan ikke trykke på tasterne. Han får nogle piller og begynder hos en psykolog, men hun har konsultation langt fra Martins gård, og det rykker ikke rigtig noget for ham. Martin uddyber:

”Det var svært at erkende, at jeg var syg. Men da jeg endelig indså det, ville jeg gerne have hjælp. Jeg ringede til sidst til Skandias helbredsvejleder, og hun tog mig seriøst. Fra den dag forstod jeg, at situationen var alvorlig. Min helbredsvejleder sørgede hurtigt for at jeg kom til Skandias samarbejdspartner, lgp-consult, i Sønderjylland, som kører et intensivt forløb for stressramte. Et koncept hvor partneren skal være med i processen, fordi det er vigtigt at være sammen om det, og hvor jeg kom væk fra gården. Hun havde ret”.

Min stresskonsulent var utrolig god til at lytte. Hvis ikke hun havde været der, så ved jeg ikke, hvad der var sket. Virkelig. Nogle gange turde jeg slet ikke lægge mig til at sove, for jeg var bange for ikke at vågne igen, men med den rette behandling og samtaler med hende, gik det fremad. Jeg er utrolig glad og taknemmelig for samarbejdet med Skandia og lgp-consult.

Helhedsrådgivning

Opholdet hos lgp-consult varede i 4 dage, og det gav Martin og hans kone overblik over situationen. Det handlede ikke kun om at skrue ned for arbejdet, men også om at strukturere hverdagen med fire børn, en kone der arbejder, og Martin der skulle have ro til at blive rask. Derudover spillede flere private ting ind: Dødsfald i familien, Martins operation i munden og endelig det faktum, at Martin lider af ordblindhed.

”Meget dukkede op til overfladen, som jeg havde lukket ned for igennem årene, fordi jeg havde arbejdet så meget. Med konsulenternes hjælp og min kone ved min side fik vi talt om alle tingene, pillerne blev taget fra mig, og vi fik lavet en plan for, hvordan jeg kunne få det bedre – og samtidig tage hensyn til min kone og familie.”

Ud over et forløb til Martin og hans kone, sørgede Lisbeth G. Petersen, stresskonsulent og direktør for lgp-consult for, at de øvrige landmænd fra landbrugsfællesskabet kom til seminar, hvor de talte tingene igennem og stillede skarpt på, hvordan de kunne skabe struktur på hverdagen til gavn for de fire, deres familier og medarbejderne.

Tilbage til den hverdag, jeg kender

Den nye plan betød, at Martin arbejdede et par timer nogle formiddage, løb måske en tur eller var i svømmehal, og var sammen med børnene om eftermiddagen. Han havde løbende kontakt med lgp-consult, som hjalp ham med at komme i behandling, kontakte kommunen og tage hensyn til sin udvikling. Få struktur på hverdagen.

”Min stresskonsulent var utrolig god til at lytte. Hvis ikke hun havde været der, så ved jeg ikke, hvad der var sket. Virkelig. Nogle gange turde jeg slet ikke lægge mig til at sove, for jeg var bange for ikke at vågne igen, men med den rette behandling og samtaler med hende, gik det fremad. Jeg er utrolig glad og taknemmelig for samarbejdet med Skandia og lgp-consult.”

Nu er Martin tilbage til arbejdet, og han har fået langt mere struktur på hverdagen. Hans operation i munden er overstået, hans søn er blevet rask igen, og han har netop været en tur i Toscana med sin kone.

  • © Skandia 2020
  • 08-07-2020 13:08
  • 1.0.7400.20086:431