Fra selvstændig erhvervsdrivende til syg og hjemmegående

Peter havde i mange år drevet selvstændig virksomhed inden for import af glas, altaner og bygningsstål, men da slægtsgården, hans hjem og hans virksomhed, brændte ned, gik hans helbred også op i lys lue.

Han kunne ikke længere arbejde, kunne ikke overskue selv de mindste ting, og kunne ikke fokusere længe ad gangen. Med hjælp fra Skandias helbredsvejledere søgte han sygedagpenge, og fik en livline, som hjalp ham tilbage til sig selv.

Slægtsgården går op i flammer

Det er tidlig morgen den 8. januar 2016. Peter har været på jagt med en af sine venner. De kommer hjem, nyder en kop kaffe, og Peter kører efter franskbrød. Da han kommer hjem 7 minutter efter, er slægtsgården, hvor hans virksomhed også ligger, i flammer. Den brænder totalt ned.

Peter er i chok og føler sig fuldstændig tom. Spørgsmålene hober sig op: Hvad gør jeg nu? Hvordan klarer vi den? Tænk, hvis vi var derinde?

”Falck rådede mig til at kontakte mit forsikringsselskab for at få hjælp og anmelde skaden. Det gjorde jeg, men jeg tænkte ikke på, at jeg personligt kunne få hjælp. Derfor blev jeg positivt overrasket, da jeg efterfølgende blev ringet op af Skandias helbredsvejledere, der spurgte, hvordan jeg havde det. Det var så befriende at blive lyttet til og at tale med en, der forstod mig og min situation.”

Skandias helbredsvejleder rådede Peter til at kontakte kommunen og melde sig syg for at få sygedagpenge. Peter noterede sig rådet, men han fik ikke gjort det. Han kunne ikke overskue det, og han troede ikke, at han som selvstændig kunne få hjælp. Skandias helbredsvejleder fulgte op, og hver gang blev Peter spurgt, om han havde ringet til kommunen, og hvordan det gik.

”Jeg talte løbende med min helbredsvejleder, og hver gang var det som om, hun tog over. Hun gjorde noget godt for mig, der fik mig til at slappe af. Til sidst søgte hun også sygedagpengene for mig, for jeg kunne ikke selv overskue det. Systemet er så tungt, men min helbredsvejleder hjalp mig, og jeg fik sygedagpenge. Endda med tilbagevirkende kraft.”

Min helbredsvejleder kom hele vejen rundt om min situation. Det var ikke kun virksomheden, hun fokuserede på. Det var alle de elementer, der gjorde, at jeg ikke kunne blive rask.

Jeg følte næsten, at det var familie...

Ud over at fokusere på Peters choktilstand og den nedbrændte slægtsgård, spurgte helbredsvejlederen også ind til Peters øvrige situation. Alt har nemlig indflydelse på muligheden for at blive rask. Her kom det frem, at Peter og hans kone var presset på flere fronter. Peters mor var lige død og tidligere på året også hans svigermor. Derudover fik hans kone konstateret kræft.

”Min helbredsvejleder kom hele vejen rundt om min situation. Det var ikke kun virksomheden, hun fokuserede på. Det var alle de elementer, der gjorde, at jeg ikke kunne blive rask. Ikke kunne blive mig selv igen. Hun rådede mig blandt andet til at kontakte Kræftens Bekæmpelse, og det er rigtig rart at få sådanne råd. Det åbner dine øjne i en situation, hvor du slet ikke kan se klart”.

Efter at have været sygemeldt i 9 måneder mærkede Peter fremgang, men han var stadig ikke sig selv. Han havde svært ved at koncentrere sig, og han kunne ikke komme i gang. De ting, han gjorde før uden at blinke med øjnene, var uoverskuelige, og han indså, at der ville gå længe, før han var helt sig selv. Han begyndte til psykolog og gik også til motion på recept to gange om ugen. Han var stadig løbende dialog med Skandias helbredsvejledere, som sørgede for, at han blev støttet i sin videre udvikling og hele tiden havde en livline, han kunne ringe til.

Peter slutter:
”Uden Skandias helbredsvejledere havde jeg ikke søgt sygedagpenge, og jeg havde ikke haft nogen, som reelt set kunne hjælpe mig videre. Når jeg ringede til Skandias helbredsvejleder var det som at ringe til min familie. De tog over, så jeg kunne slappe af.”

  • © Skandia 2020
  • 08-07-2020 13:24
  • 1.0.7400.20086:431